Fitis
(foto: Vogeldagboek.nl)
Beschrijving
De zang en de kleur van de poten zijn ongeveer de enige kenmerken waardoor de fitis van de tjiftjaf te onderscheiden is. De poten van de fitis zijn duidelijk lichter, terwijl de zang uit een lange serie aflopende tonen bestaat.
Zoekend naar voedsel zoals insecten en spinnen is de fitis bijna voortdurend in beweging. In het najaar neemt het gewicht van de fitis toe van ongeveer acht gram tot soms wel meer dan 14 gram. Het extra gewicht bestaat voornamelijk uit vet, dat de vogel nodig heeft als energie om de overwinteringsplaats in Midden-Afrika te bereiken.
In het voorjaar keert het mannetje als eerste terug, zodat een territorium bezet kan worden voordat de vrouwtjes arriveren. De mannetjes hebben vaak met meerdere vrouwtjes tegelijk een nest, maar helpen wel al deze vrouwtjes met het voeren van de jongen.
Broeden
- Broedperiode: half april - juli
- Koloniebroeder: nee
- Aantal legsels: 2
- Aantal eieren: 5 - 7
- Incubatie: 12 - 14 dagen
- Nestduur: 11 -15 dagen
- kleur eieren: ?
- Aantal broedparen: ongeveer 500.000
Kenmerken
- Lengte: 11 - 13 cm
- Spanwijdte: 16 - 22 cm
- Gewicht: 7 - 12 gram
- Maximale leeftijd: 6 jaar
- Snavel: spits en dun, insecteneter
- Poten: bruinroze
Herkenning
Opvallende kenmerken: makkelijkst te determineren op geluid. Valt verder op door een lichte wenkbrauwstreep en een geelwitte keel en borst.
Gedrag: levendig en rusteloos in bomen en struiken op zoek naar insecten.
Kleed: bovenzijde grijsachtig bruingroen en de buik is wat witter dan de geelwitte keel en borst. Wenkbrauwstreep wat langer en opvallender dan bij tjiftjaf en wat donkerdere oogstreep en teugel.
Verspreiding
Europese verspreiding: de fitis is één van de meest voorkomende vogels in Europa. De fitis komt voor van West-Europa, tot aan Oost-Siberië (het Chukotskiy schiereiland). De verspreding wordt begrensd door de 10 en 22 graden Celsius juli-isothermen. Op IJsland komen geen fitisen voor en ten zuiden van de 45 graden Noorderbreedte komt de soort ook niet of nauwelijks voor; Portugal, Spanje, Italië en de andere zuidelijke landen.
Trekroute: Continentaal Europa.
Overwinteringsgebied: Centraal Europa.