Bruine rat

Bruine rat, Rattus norvegicus

(foto: www.vogeldagboek.nl)

De bruine rat is een van de succesvolste zoogdieren ter wereld en ondanks straffe bestrijding niet uit te roeien. De eveneens in Europa voorkomende zwarte rat is door de bruine rat bijna geheel verdreven. De bruine rat is een echte cultuur-volger en houdt zich graag op in de buurt van de mens. Dan moet je denken aan kelders, kruipruimten, schuren, vuilnisbelten, houtopslagplaatsen en de riolering. Hij is voornamelijk ’s nachts actief en een echte alleseter, tot en met zeep, kaarsen en zelfs kannibalisme komt voor.
Het is een intelligent en sociaal dier met een groot aanpassingsvermogen. Ze leven in kleine sociale groepen met een dominant mannetje als leider, haremvrouwtjes en enkele ondergeschikte mannetjes. Vreemdelingen worden door de mannetjes verjaagd, soms zelfs gedood. De hiërarchie binnen de groep bepaalt wie mag paren en eten.
Als er voldoende voedsel is, planten ze zich het gehele jaar door. De draagtijd is 21 tot 23 dagen en het vrouwtje krijgt meestal rond de 10 jongen. Ze kan iedere vier tot zes weken gedekt worden, ook als ze de jongen nog aan het zogen is. Dit betekent dat het aantal ratten van één paartje en alle nakomelingen in één jaar tijd, hypothetisch, ongeveer 2.000 dieren is.