Bruine Glazenmaker

Bruine glazenmaker ( Aeshna grandis) , mannetje

(foto: www.johannesklapwijk.com)

Zowel het mannetje als het vrouwtje van de Bruine glazenmaker zijn bruin waarbij het mannetje blauwe stippen over het achterlijf op de zijkanten heeft en het vrouwtje gele stippen. Beiden hebben twee gele strepen over het borststuk. Het verschil met de Vroege glazenmaker is dat de van deze soort de vleugels niet bruin zijn en ogen groen van kleur.
De Bruine glazenmaker is een algemene soort en fors van afmetingen met een spanwijdte van ca. 10 cm en een lengte van ca. 7,5 cm. De leefcyclus is: de eieren overwinteren en de larven leven en groeien één tot twee jaar in het water voordat ze uitsluipen. Bruine glazenmakers zijn actieve jagers die de hele dag actief zijn en soms zelfs ’s-nachts bij gunstige weersomstandigheden. De mannetjes zoeken de vrouwtjes op en na de paring legt de vrouwtjes alleen de eitjes op planten, hout  of mos op of in het water.
De meeste kans om ze aan te treffen op de golfbaan is in juli en augustus. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar tijdens de vlucht aan de bruine vleugels die goed tegen de blauwe lucht afsteken.